Koen Hens 
GSM +32 499 393265 - Distributiecentrum Beerse - Gebouw 400.

Biografie: 1 December 1991, mijn eerste werkdag in het Chemisch Opleidingscentrum (COC) bij Janssen Pharmaceutica Beerse. Ik voerde er enkele maanden synthese van basisstructuren uit. Gezien het COC eveneens een soort van intern uitzendbureau was mocht ik ook enkele weken als staalnemer in het magazijn farmaceutische productie en in de centrale bereidingsdienst (CBD-R&D) aan de slag. Toen was GOGU en het Dr Paul Janssen Research Center er nog niet. Magazijn was toen in gebouw 110 en de R&D apotheek in gebouw 013. Maart 1992 kreeg ik de keuze tussen een job bij kwaliteitscontrole farmaceutische productie of een job op de afdeling farmacologie. Ik koos voor farmacologie. R&D in een van de eerste door Dokter Paul opgerichte afdelingen leek me wel wat. In die tijd was de afdeling gehuisvest in de oudste gebouwen van Janssen (011-012-013). Intussen werden deze gebouwen vervangen door het Paul Janssen Research Centrum (gebouw 020). De afdeling verhuisde in de loop der jaren dan ook naar gebouw 110 (het oude magazijn) en naar gebouw 162 (LSB2). Ik overleefde, in tegenstelling tot vele van mijn directe collega’s, menige reorganisaties. De afdeling slonk in de loop der jaren van ruim 20 medewerkers tot 3. Ik had het geluk op de afdeling farmacologie te kunnen groeien tot een heuse farmacoloog met heel wat technische, organisatorische en IT expertise. Ik werkte ruim 20 jaar, als een van de weinigen binnen R&D of misschien zelfs heel Janssen, onder 1 en dezelfde baas… Toen Anton Megens op pensioen ging werd de afdeling stopgezet. Ik kwam als enige overblijvende van de afdeling in contact met het TalentFitCentrum. Mijn andere collega maakte de keuze uit te stappen. Ik zocht en vond 2 tijdelijke jobs. Werkte van 15 februari 2015 als aankoper op de dienst “Aankoop Farmaceutische Productie Beerse”. Vanaf 1 februari 2016 verzorgde ik de archivering en bouwde een nieuwe SharePoint op de afdeling PDMS-AD-LCM (Pharmaceutical Development and Manufacturing Sciences – Analytical Development - Product Lifecycle Management). Om aan boord van Janssen Pharma te kunnen blijven moest ik echter een vaste job vinden voor eind 2016. Ik ben Jan Meeus en Nanou Van Gils dan ook erg dankbaar om mij vanaf 1 augustus 2016 de kans te geven als vast allround distributiemedewerker.
Geboortedatum: Mol, 23 maart 1972.
Gezinssituatie: Gescheiden trotse co-ouder van 2 geweldige opgroeiende dochters. Lies (1998) en Eva (2000).
Woonplaats: Vosselaar
Hobby’s en andere bezigheden buiten Janssen: Reizen – liefst met de motor. Goede gesprekken voeren en sporten. Klimmen, zwemmen, joggen en zoveel meer (zolang mijn knie dit wil…). Ik geef ski&snowboard lessen, zet mij in voor verschillende organisaties m.b.t. concerten en festivals en spreek geregeld met mijn buddy af (http://www.cggkempen.be/content/wat-buddywerking). Gezien het huidige ploegenwerk is het sociale contact en het sporten iets minder. Ook kan ik geen YAR-coach meer zijn, wat ik erg jammer vind (http://www.yarvlaanderen.be/).
Engagementen naar vakbondswerk toe: Als leek binnen de vakbond groeien, mijn enthousiasme en energie ten volle gebruiken en mijn steentje bijdragen in het belang van elke Janssen medewerker. Dit onafhankelijk van loonklasse, job- of contracttype. Iedereen ‘binnen de draadafsluiting’, globaal of extern in opdracht van Janssen, heeft recht op een leuke, werkbare job voor een fair loon. Dat was de visie van Dokter Paul en van de oprichters van Johnson&Johnson. Tenminste, zo interpreteer ik hun credo. Ik ben er, net als de schrijvers van het credo waarschijnlijk, van overtuigd dat wanneer aan deze noden voldaan is het bedrijf en alle medewerkers er beter van worden. Mij is het duidelijk, in het belang van ons allen en dit toch wel geweldige bedrijf  (van weleer?), er is werk aan de winkel…
Ik heb al mijn ganse leven, dus ook voor mijn engagement bij BBTK, zowel bij Janssen als daarbuiten getracht dingen die mij niet fair leken, duidelijk niet werkten of anders en beter konden, steeds trachten aan te pakken. Omdat ik mij al langer zorgen maak over Janssen Pharma ging ik bijvoorbeeld enkele jaren geleden in op de vraag te ontbijten met Tom Heyman. Ik volgde de “Efpil Training cursus” want hoopte op die manier eveneens iets aan het beleid te kunnen doen (je kan veel voorstellen maar dan moet je ook de mogelijkheid bieden om die voorstellen voor iedereen toepasbaar te maken). Ik stampte in het verleden menige kaderleden tegen de schenen. Resultaten… het was een goed gesprek met Tom. De Efpil cursus heb ik nooit gegeven gezien de plotse ommezwaai in mijn loopbaan – als aankoper had ik mijn handen meer dan vol. De kaderleden die ik ooit tegen de schenen stampte waren me achteraf vaak dankbaar. Toegegeven, als je de huidige malaise binnen Janssen ziet dan haalde het allemaal niets uit. Vandaar mijn huidige BBTK engagement. Misschien werkt het op deze manier wel?
Waarom BBTK en geen andere vakbond? Toen ik met de afdelingssluiting geconfronteerd werd kreeg ik enorme ondersteuning van Aline Laenen en Conny Meeus. Toen begin 2016 het BBTK een oproep deed bij de leden om de verkiezingen te helpen ondersteunen heb ik weloverwogen en met risico voor mijn baan toch de keuze gemaakt mijn schouders onder het BBTK-project te zetten. Ik had het gevoel dat ik het moest doen gezien mijn loopbaan en ervaringen binnen Janssen.